19.4.07

Liiallisella käytöllä voi olla laksatiivisia vaikutuksia

Kadonneen äänen metsästyksen myötä, on tullut osteltua lukuisia erilaisia kurkkupastilleja tai vastaavia. Osa nameistä hillitsee yskänpuuskia yllättävän hyvin, osaa avaa jopa tukkoisen nenän ja osa vaan maistuu hyviltä.

Tehokkaimpaan luokkaan kuuluvat Fisherman's Friend - karkit. "Pastillin voima kumpuaa cayenne-uutteesta, raikkaus mentolista," kerrotaan namin nettisivuilla ja aika väkeviä nameja ovatkin. Hengitys helpottuu ja imeskeltäessä karkki kestää suussa aika pitkään, yleensä on vaan vaikea vastustaa kiusausta ja puraisen karkin. Sokerittomat versiot, eivät toimi yhtä hyvin, kuin oikeasta sokerista valmistettu.

Airwaves Drops (Wrigley) on myös tehokas nami, vaikka mustaherukanmakuista, nimenomaan kurkkupastilliksi tarkoitettua makua en syökään, en pidä mustaherukka-aromeista. Sininen menthol ja eucalyptus sekä keltainen lemon ice ovat hyvänmakuisia. Suussa nami kestää pitkään ja sininen ainakin estää yskänpuuskia minulla.

Vicksin perinteisiä kolmionmallisia Menthol Freshejäkin minulla on askillinen. Sisältävät myös kaikenlaisia epäilyttäviä makeutusaineita, eivätkä ole eden kovin väkeviä. Hätätapauksessa saatan syödä yhden, mutta tehoa ei ole riittävästi. Ihan liian pliisuja.

Läkerol Dents Caramel mint ja Eucalyptys -makuja löytyy molempia askilliset, kun ajattelin, että pieni ksylitolia olisi hyödyksi hampaille ja yöllä yskän herättäessä voisin napata tällaisen. yskä ei ole herättänyt, yskänlääke on pitänyt siitä huolen.

Näissähän on ksylitolia makeutusaineena vaan 50 prosenttia, joten paketin kyljessäkin lukee, että näitä pitää syödä aterian jälkeen2-3. Maku on laimea ja koostumus suorastaan houkuttaa pureskelemaan, sellainen toffeemainen sitkeys. Caramel mint erityisesti maistuukin ihan minttukermatoffeelta.

Perinteisiä Eucalyptys -pastilleja olen liottanut kuumaan veteen ja hengitellyt höyryä. Tähän tarkoitukseen ne ovat ihan mainioita, makunsa puolesta laimeita ja sokerisia.

Otsikko on muuten ihan totta.

2 comments:

Anonymous said...

Hehee :D Anteeksi, mutta repesin tuolle viimeiselle lauseelle :D Karkkiblogi on maailman paras keksintö! Olen nyt karkkitauolla, mutta toivottavasti sinä jaksat kertoa mahdollisimman paljon karkkijuttuja niin voin sitten lukea niitä pahimpaan hätään :)

Mari said...

Hih, no vatsassa huomaa, mitä on syönyt :O :D

Kiitos ideasta ja innoituksesta kuuluu blogin toiselle kirjoittajalle Namihiirelle, kun se nyt on sellainen namihiiri.

Lupaan, että karkeista kerromme jatkossakin :)